Kuinka tunnistaa oikean fanin?

Oli kyse mistä joukkueurheilulajista tahansa, haluavat sekä sen pelaajat, että taustahenkilöt mahdollisimman paljon katsojia omiin peleihinsä. Fanit tuovat rahaa ja varsinkin oman joukkueen kannattajat tsemppiä ja peli-iloa. Ihailijoita on kuitenkin monenlaisia ja todellisten kannattajien joukossa saattaa piileskellä harrastelijoita, jotka vain yrittävät näyttää oikeilta faneilta. Onneksi on tapoja, joilla voi kertoa, onko kyseessä todellinen fani.

  1. Todellinen tukija kannattaa joukkuetta sekä myötä- että vastamäissä. Jos joukkueen tie päättyy sinä vuonna alkukarsintoihin, murenee oikean fanin maailma. Näennäinen kannattaja sen sijaan saattaa vaihtaa joukkuetta kuin paitaa ja alkaa kannattaa seuraa vasta, kun se on päässyt pudotuspeleihin ja tie näyttää menestyksekkäältä.
  2. Oikealla kannattajalla on tunteet vahvasti mukana kaikkeen omaan joukkueeseen liittyvässä ja myös siksi hän haluaa mennä katsomaan pelejä paikan päälle. Oli ilma miten kylmä tahansa tai stadionilla myytävä olut miten lämmintä tahansa, areenalle mennään kannattamaan omaa joukkuetta sekä kokemaan yhdessäolon hetkiä tiimin muiden kannattajien, jotka suhtautuvat seuraan yhtä intohimoisesti, kanssa.
  3. Innokas ihailija tunnustaa väriä pukeutumalla pelipaitoihin, huiveihin ja muihin fanituotteisiin. He tuntevat myös kannattamansa joukkueen ja sen pelaajien eri vaiheet ja historian, joten heidän päällään näkee myös pelipaitoja, joissa on joukkueen entisen pelaajan nimi ja numero.
  4. Aito kannattaja ei koskaan buuaa omalle joukkueelleen, oli tilanne mikä tahansa. Fani kannustaa joukkuettaan henkeen ja vereen, tapahtui kentällä mitä tahansa. On täysin sallittavaa olla vihainen tai raivoissaan oman joukkueen tappiosta tai kentällä tapahtuneista mokista, mutta sitä ei pureta törkeään huuteluun eikä varsinkaan vastapuolen fanien kanssa tappelemiseen.
  5. On aivan hyväksyttävää ihailla erinomaisia yksittäisiä pelaajia, jotka eivät kuulu omaan joukkueeseen. Se kertoo lajin tuntemuksesta ja intohimosta sitä kohtaan. Tämä ihailu ei vain saa häiritä oman joukkueen kannattamista ja sen yksittäisten pelaajien fanittamista.

Mainittakoon vielä, että vaikka oikea fani kannattaa pyyteettömästi joukkuettaan hautaan saakka, tulisi myös joukkueen ottaa ihailijansa huomioon. Yksi tapa voisi olla, että kalliimmilla lipuilla pääsisi automaattisesti tapaamaan pelaajia.