NHL

National Hockey League eli NHL on ammattitason jääkiekkoliiga, jota pelataan Yhdysvalloissa sekä Kanadassa. Liigassa pelaa tällä hetkellä 31 joukkuetta: 24 Yhdysvalloista ja 7 Kanadasta.
NHL:n päämaja sijaitsee New York Cityssä, ja liiga tunnetaan yleisesti ammattijääkiekon kovatasoisimpana sarjana koko maailmassa.

Vuosittain NHL:n joukkueet pelaavat toisiaan vastaan Stanley Cupin voitosta, joka on Pohjois-Amerikan vanhin ammattiurheilupokaali.

Tärkeimmät joukkueet

NHL:n kiistatta menestynein joukkue on Kanadasta kotoisin oleva Montreal Canadiens. Tämä joukkue on voittanut 24 Stanley Cup -pokaalia koko NHL:n historian aikana. Seuraavaksi menestynein on niin ikään kanadalainen Toronto Maple Leafs 13 Stanley Cupilla ja kolmanneksi menestynein on yhdysvaltalainen Detroit Red Wings 11 Stanley Cupilla. Pisin mestaruusputki on Canadiens-joukkueella vuosilta 1956-1960.

NHL:n muodostivat alun perin kuusi joukkuetta, joita kutsutaan nimellä Original Six. Nämä joukkueet olivat Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers sekä Toronto Maple Leafs. Joukkueet pelaavat edelleen liigassa. Nimitys on harhaanjohtava, sillä itse asiassa alkuperäisessä NHL:ssä oli vain kaksi joukkuetta, Toronto Maple Leafs sekä Montreal Canadiens, jotka perustivat sarjan vuonna 1917. Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings sekä New York Rangers liittyivät liigaan vasta vuonna 1926.

Läntinen ja itäinen konferenssi

NHL:n 31 joukkuetta on jaettu kahteen konferenssiin, läntiseen ja itäiseen. Kumpikin näistä on jaettu edelleen kahteen divisioonaan. Itäisen konferenssin divisioonat ovat Metropolitan Division sekä Atlantic Division ja läntisen konferenssin divisioonat ovat Central Division ja Pacific Division. Itäisen konferenssin kummassakin divisioonassa on täten 8 joukkuetta (16 yhteensä) ja läntisen konferenssin divisioonissa toisessa 7 (Central Division) ja toisessa 8 (Pacific Division), yhteensä siis 15 joukkuetta. Tämä jaottelu on täysin uusi, sillä joukkueita on ollut 31 kappaletta vasta vuodesta 2017 lähtien. Liiga ei kauden 2000-2001 jälkeen ole tehnyt sopimusta yhdenkään lisäjoukkueen kanssa, ja niinpä kauden 2017-2018 lisäys oli ensimmäinen 17 vuoteen. 31. joukkue on Vegas Golden Knights, joka pelaa läntisessä divisioonassa, Pacific Divisionassa.